Въвеждане на електронно разрешително за строеж

Добавена на: 10/06/2019
vavezhdane-na-elektronno-razreshitelno-za-stroezh-284-1.jpg

Според НАСП въвеждането на електронно строително разрешение и принципа на „мълчаливото съгласие“ ще ускори административните процедури, а това ще доведе до повишаване на предлагането и понижаване на цените на жилищата.

Георги Шопов посочи, че електронно строително разрешително вече има в съседни страни като Македония и Сърбия и там работи добре. Според него в момента огромен човешки и административен ресурс се изразходва напразно – едни и същи документи се носят на пет места, пет души гледат едни и същи книжа. „Това не е изгодно за нас като предприемачи, за гражданите, които получават даден продукт, и за самата администрация“, категоричен е той. По думите му електронното строително разрешение позволява всичко това да минава по електронен път в затворена система, в която участват всички компетентни инстанции. Освен това има срок за издаването му и ако то не бъде получено, се обосновава писмено какви са забележките. След като предприемачът ги изпълни, системата автоматично издава строителното разрешение.

Шопов напомни и още една от инициативите на НАСП относно въвеждането на принципа на „мълчаливото съгласие“, който според него ще накара администрацията да работи по-ефективно и ще ускори и улесни административния процес.

Call Us!

За консултации и запитвания:

+359 52 58 90 58

+359 890 58 90 58

X

Харесайте страницата ни във Facebook