ТОП 10 на градовете на бъдещето

Добавена на: 16/06/2017

 

В последно време все по-често се споменава какво ще се случи към 2050 г. в различни сфери или в света. Така например, се обмисля визията на София именно към въпросната година. В световен мащаб се очаква 70% от населението на Земята да живее в градска среда. За да се подготвят към подобен наплив на хора, градовете още днес трябва да започнат да модернизират инфраструктурата си, да въвеждат технически иновации, да променят политиката си в областта на екологията и да осигурят безопасен живот на живеещите в тях.

 

Колко важни и конкурентоспособни са градовете? Отговор на този въпрос дава консултантската компания AT Kearney, която е изготвила класация, проучвайки 128 града. Рейтингът е съставен на базата на редица фактори, включително степен на защита на околната среда, бизнес възможности и редица други фактори. Ето и ТОП 10 на градовете, които ще стават все по-важни през следващите години.

 

10. Москва (Русия)

 

В тазгодишното издание на класацията Москва успяла да достигне 10-то място. През 2016-а тя е била на 25-та позиция. Наблюдават се подобрения в политическата ситуация, в частност анализатори отчитат ръст в броя на жените влезли в политиката.

 

 

9. Стокхолм (Швеция)

 

Наблюдава се подобрение в практиките във всички сфери и по всички наблюдавани показатели. През тази година AT Kearney определят Стокхолм, който се явява най-населеният град в сверена Европа, лидер по свободата на словото.

 

8. Хюстън (САЩ)

 

За втора поредна година американският град е лидер по показателя ВБВП на глава от населението. Това е важен фактор за измерване нивото на лично благосъстояние. Освен това в града се наблюдава ръст в броя на издадени патенти на глава от населението, което се явява индикация за ръст в предприемачеството.

 

7. Мюнхен (Германия)

 

Баварската столица се свързва с ежегодното провеждане на празника на бирата – Oktoberfest. Но това не е най-важното. Градът е един от най-големите центрове за технологични иновации в Европа. Там са базирани 100 000 стартъпи.

 

6. Мелбърн (Австралия)

 

За втора поредна година градът е световен лидер по лично благосъстояние. Това означава, че Мелбърн подобрява инфраструктурата си, БВП на глава от населението, а също така увеличава преките чуждестранни инвестиции по бързо в сравнение, с който и да било друг град на планетата. Също така се наблюдава и ръст по отношение на екополитиката.

 

5. Бостън (САЩ)

 

През последните години в града разцъфтява предприемачеството. Независимо от това обаче Бостън е две позиции по-надолу в сравнение с миналата година – от трето е минал на пето.

 

4. Лондон (Великобритания)

 

Британската столица за втора поредна година е на същата позиция. Все пак е в ТОП 5 и това се дължи на високи показатели в сфери като културен опит и работна сила. Лондон е лидер по шест показателя. Сред тях е брой на световни компании, брой информационни агенции, спортни събития, брой на туристите и на чуждестранните студенти.

 

3. Париж (Франция)

 

Изненадата е, че френската столица успя да влезе в ТОП 3, тъй като през миналата година е била на 13-то място. В Париж се наблюдава ръст на преките чуждестранни инвестиции и броя на частните фирми.

 

2. Ню Йорк (САЩ)

 

Градът не е променил позицията си спрямо 2016-а. Това е столицата на световната мода, медиите и технологиите. Градът получава висока оценка по отношение на бизнес дейностите и човешкия капитал.

 

1. Сан Франциско (САЩ)

 

От създаването на класацията преди 7 години това е градът, който заема първо място. Причината за това е високото ниво на иновации. Това е голям център за развитие на технологии, който привлича международен капитал и висококвалифициран персонал от цял свят.

Източник: Факти.бг

Call Us!

За консултации и запитвания:

+359 52 58 90 58

+359 890 58 90 58

X

Харесайте страницата ни във Facebook