Ремонтът на жилището да е до 60 дни

Добавена на: 29/03/2019

Ремонтът на покрива е една от основните теми за конфликт между съседи. Състоянието на повечето е лошо, но въпреки това собствениците чакат да прокапе. Едва тогава се събират и пари за вече спешния ремонт. Едно от предложенията на граждани и организации за промени в Закона за управление на етажната собственост е сумата за ремонт на покрива да се събира към месечната такса за входа. До средата на април всеки, който има предложение как може да се подобри дейността на етажната собственост може да го направи на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

„Има много добри и интересни предложения. Радващо е, че хората са готови да споделят опита си. Видели са трудностите, но това не ги е обезсърчило и предлагат какво трябва да се промени“, коментира директорът на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ Гергана Благиева, цитирана от в-к „Монитор”.

По повод покривите домоуправители, които не могат да съберат пари от обитателите на по-ниски апартаменти, предлагат също общините да следят и да контролират състоянието им, както и да налагат санкции.

Ремонтите в апартаментите да се извършват за не повече от 30 до 60 дни, предлага домоуправител от София. Според него този срок трябва да се спазва, тъй като практиката показва, че в някои жилища поправките се точат с години и това тормози изключително много съседите.

 

Спорен остава въпросът дали необитаемите жилища трябва да плащат месечна такса за вход или не. Някои смятат, че плащане трябва да има, а други – че таксата трябва да е 50%. В оммента в Закона е записано, че собствениците на жилище, което не се обитава над 30 дни, са освободени от плащане.

Спорен е и въпросът дали сумите за поддръжка на сградата и входа трябва да са по идеални части, както е в момента, или по брой живеещи, тъй като сам човек в голям апартамент ползва по-малко от общите части от четиричленно семейство, живеещо на по-малка площ. Отсрещното мнение е обаче, че собствениците на по-големи имоти в етажната собственост би трябвало да имат по-голям глас при вземането на решения и да плащат по-голям дял в разходите на етажната собственост.

Дилема има и по въпроса за таксата за асансьор. Необходимо ли е собствениците на първия и втория етаж да плащат също за нея. Практиката е да не се плаща, но някои предлагат това да се промени.

 

Източник: факти.бг

Call Us!

За консултации и запитвания:

+359 52 58 90 58

+359 890 58 90 58

X

Харесайте страницата ни във Facebook