Климатичните промени могат да предизвикат нова ипотечна криза

Добавена на: 05/11/2019
klimatichnite-promeni-mogat-da-predizvikat-nova-ipotechna-kriza-289-1.jpg

Наскоро Грета Тунберг, тийнейджърката активистка, обра точките по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк с пламенна молба за спешни действия срещу изменението на климата, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Беше наелектризиращо. Ако обаче инвеститорите имат нужда от допълнителна причина да се събудят, те трябва да отбележат още едно събитие: публикуването на доклад от спонсорираната от ООН организация „Принципи за отговорно инвестиране” (ПОИ), предупреждаващ, че „финансовите пазари днес не калкулират адекватно вероятния краткосрочен отговор на климатичните промени“.

 

Всъщност ПОИ, в която членуват около 500 глобални компании за управление на активи, предвижда „пазарен отговор до 2025 г., който ще бъде бурен, рязък и безреден поради забавянето“. Казано с прости думи тя очаква пазарен шок.

И ако това звучи твърде абстрактно, за да бъде смислено, Дикън Пинър, консултант от McKinsey, даде на ООН няколко примера за това, къде може да се случи „безредно“ коригиране на цените. Крайбрежните региони като Флорида, предупреди той, биха могли да предизвикат ценови шокове в активите за кредитори, застрахователи и собственици на жилища. Така също и на места като Испания, Южна Франция, Гърция и Италия, за които се предвижда изумително увеличаване на засушаването.

 

Източник: investitor.bg

Call Us!

За консултации и запитвания:

+359 52 58 90 58

+359 890 58 90 58

X

Харесайте страницата ни във Facebook