Китайците инвестират в земеделски земи

Добавена на: 27/02/2018

 

Не е тайна, че населението на Китай, е близо 1/5 от това на планетата. Скоро то ще достигне 1.4 млрд. души. Това безспорно носи след себе си редица проблеми. Единият от тях е как ще бъде изхранено това население. Все повече китайски предприемачи решили да купят имоти зад граница вече се насочват към придобиването на земеделски земи. Причината, че в страната обработваемите площи са под 10% от територията на страната. Те обаче намаляват поради интензивни урбанистични процеси, както и неблагоприятните климатични условия.

В същото време се наблюдава процес по увеличаване на средната класа. Това води до промяна на хранителните навици и до консумацията на повече месо. В резултат страната е принудена да увеличи вноса на царевица и соя за добитъка.

От 2010 г. до края на 2017 г. китайците са инвестирали 76 млрд. EUR в селскостопанското строителство. Половината от сумата е вложена през последните 2 години. Страните, към които са се насочили, са предимно в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка. Причина до голяма степен са рестрикциите на повечето европейски държави в придобиването от чужденци на такива активи.

Китайските компании било то частни или държавни инвестират предимно в овощни полета, соя, зърнени култури и животновъдство. Купуват се и готови производства. Така например, в Нова Зеландия китайци изкупуват много ферми за мляко, както и млекопреработвателни предприятия. Във Франция се изкупуват все повече лозя, както и ниви със зърнени култури. Това е станало възможно благодарение на вратички в закона. Президентът на Франция Еманюел Макрон, обаче обеща въвеждането на по-строги правила при покупката на земеделски земи от чужденци.

Източник: факти.бг

Call Us!

За консултации и запитвания:

+359 52 58 90 58

+359 890 58 90 58

X

Харесайте страницата ни във Facebook